Babalarımızdan kalanlar

Ocak yaklaşıyor, gitmek için kışı bekleyenler olacak, “umarım bu sene Ocak ayının kayıpları listesine kimseyi eklemeyiz” diye endişeyle beklerken. Dolayısıyla insanları hatırlamak için bahaneler daha kolay bulunuyor. Demin de Eda Baba’nın “Kemancı” yorumunu duyunca babamı hatırladım.

Daha önce yazmıştım, babam Tanju Okan’a kızardı, “bu kadar da içilmez” diye. Babam öldükten, hatta annem de öldükten yıllar sonra halamdan öğrenmiştim, dedemin işreti dolayısıyla ailenin bir kısmında içkiye karşı bir tepki olduğunu. Ama bir yandan da Tatar kanı çektiğinden olacak konunun vermutla, likörle, duruma göre viskiyle geçiştirildiğini (viskiyle geçiştirmek nasıl oluyorsa!) Atasözü diyor zaten “Etmen rakı, Tatarın akkı” diye. Burada çok ciddi içmeyen biri olarak bir ukalalık yaparak Anadolu usulü rakıdansa Balkan usulünün daha doğru olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bu konuda çok konuşulmamış olsa da babamın anason kokusu sevmediğini biliyorum.

Ben Tanju Okan’ın yaptığı müziği, hakkıyla değerlendirebilecek kadar, anlamıyorum. Aileden geçemeyen şeyler de oluyor işte arada. Ama hem üzüntüsünü hem de cesaretini küçüklüğümden beri sevdim. Derdi olmayan yok, ama yokmuş gibi yapan o kadar çok ki insan bıkıyor o tiplerden… Aynı şekilde başını yerden kaldıracak hali kalmadığı halde herkesin içinde ağlamaktan utanan o kadar çok insan varken, cesaret gerektiriyor duyguları ortada yaşamak.

Hiçbirine yanmam, viski kokusunu “ilaç kokusu” zannederek büyüdüğüme yanarım.Ama belki de doğrusu buydu. Gerek sigara gerek içki konusunda ailemin yönlendirmesi doğruymuş sanırım. İkisini de ciddi miktarlarda içebildiğimi gördüm geçen yaşlarla. Ama geç başlamış olmanın şansı olarak da aylarca içmesem aramıyorum. Tabii keşke babamla bir gün oturup bir kadeh martini, bir viski falan içebilseydim. Olmadı ne yazık ki. Kim bilir neler öğrenirdim.

Oluyor öyle, hayattakilerin değerini bilmek lazım ama genelde gidenlerin arkasından ağlamak kolayımıza geliyor. Oysa neler var insanları sıkıştırıp anlattıracak. Neler var sadece bir kişinin anlatabileceği, o bir kişini de “keşke bir soran olsa” diye beklediği ve sorulmayan… Tabii buraya yazıyorum da, ben yapabiliyor muyum sanki. Ocak gelecek diye düşünmeye başlayınca, sevdiğim herkes Ocak ayında ölmüş olunca… Hayat yaşayanlarla güzel ama bize gidenlerden miras. neyse işte.

Published by

Can Baysal

It is fortunate that I am not famous, as any biographer and or journalist would definitely have problems while gathering information on my background. What I am basically is a renaissance man in modern age with diverse areas of interest and some interconnected subjects of expertise mainly centered around ICT.

. TR MOL