Politika ve Teknoloji

İnsanlar Amerika’da da en az Türkiye’de şikayet ettiğimiz kişiler kadar teknolojiyi teknolojiden habersiz kullanıyorlar. Bizim haberlerden sıkıldığım için, bir süredir yabancı haberleri takip etmeye başladım. Amerika’da kasırgalar bir yana, en çok konuşulan konu Rusya’nın başkanlık seçimlerine müdahale edip etmediği.

Biraz önce izlediğim, bu konuda bir haber oldu. MSNBC’de Rusya’nın kullandığı Troll Farm’lar hakkında haber… Ana fikir olarak “korkunç Rus trollerinin devlet tarafından finanse edilen ama devletle ilişkisiz organizasyonların binalarına toplanıp (masum ve saf) Amerikan vatandaşlarını etkileyecek sosyal medya mesajları ve online reklamlar oluşturdukları, dolayısıyla online politik aktivitenin kontrol altına alınması gerektiği” işleniyordu. Şimdi, özellikle yakından takip etmeyenler için; MSNBC Amerika’da “sol” kabul edilen politik görüşün önde giden, hatta muhafazakarlar tarafından neredeyse hain olarak görülen temsilcisidir. Teknoloji konusunda da öncü ve ne yaptığını bilen bir organizasyon olduğu söylenebilir. Bu noktada bir yapının Internet sansürü önermesini ve benim “mantık” anlayışım çerçevesinde gayet mantıksız bir pozisyona girmelerini analiz edebilmek gerekiyor. Bazı ana maddeleri aklıma geldiği sırada yazıyorum, ama arada bir tane bile olumlu nokta bulamamak beni çok düşündürdü:

  • Trump’ın savunulacak tarafı yok aslında, ama Amerikan “sol” görüşünün yenilgiye verdiği inanılmaz seviyedeki şekeri elinden alınmış çocuk davranışları Demokrasiye sadece kazandıkları sürece inandıklarını gösteriyor.
  • Internet’in geldiği ve gitmekte oldu yönün günlük hayatta (ya da RL diyelim) olan etkilerini daha kabullenememişler.
  • Muhalefet’in ne olduğunu unutmuşlar. Ne yazık ki Türkiye’de de yaygın olan bir yaklaşımla, her tür karşı görüş sahibini “troll” diye etiketleme yaklaşımını benimsemişler. Şu kadarını söyleyeyim, troll tanımları doğru olsa benim şu anda Rusya’da yaşayan 18 yaşında bir çocuk olmam lazım, sırf bunları yazdığım için bile. Neyse ki saf ve masum olmayan okuyucularım olacağını umuyorum (bu iyi bir şey miydi? bilemedim 🙂 )
  • Sansüre gitmekten çekinmeyecekler, fırsat buldukları anda.

Özet olarak Amerika’da durum parlak değil. Oradaki arkadaşlara kolaylıklar diliyorum.

Published by

Can Baysal

It is fortunate that I am not famous, as any biographer and or journalist would definitely have problems while gathering information on my background. What I am basically is a renaissance man in modern age with diverse areas of interest and some interconnected subjects of expertise mainly centered around ICT.

. TR MOL